Universiteit Leiden

nl en

Lecture | LUCIS What's New?! Series

Christiaan Snouck Hurgronje: De perfecte geleerde

Date
Thursday 1 April 2021
Time
Serie
What's New?! Spring Lecture Series 2021
Address
Dit is een online evenement. U ontvangt de link als u zich opgeeft voor de lezing.

‘Een der grootsten is ons ontnomen’, kopte De Telegraaf toen Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was overleden. Snouck had een avontuurlijk en rijk leven geleid. Als jonge geleerde leefde hij als moslim in Mekka en hij studeerde er in de Grote Moskee. Vervolgens werd hij adviseur van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, waarvoor hij het Nederlandse beleid ten aanzien van de islam ontwierp. Samen met generaal Van Heutsz zorgde hij voor de verovering van Atjeh. Eenmaal terug in Nederland werd hij hoogleraar in Leiden en een pleitbezorger voor de beëindiging van de Nederlandse overheersing van Indië. Hij werd gezien als een van de grootste wetenschappers uit zijn tijd.

Wie was deze man die in Indië tweemaal met een Soendanese vrouw trouwde en er vijf kinderen kreeg, om vervolgens in Nederland nog eens te trouwen? En wat waren zijn opvattingen over de islam en de manier waarop een in godsdienstig opzicht neutrale regering met de islam moest omgaan? De voor sommigen raadselachtige Snouck wordt minder een mysterie wanneer hij in zijn veranderende tijd wordt geplaatst. 

Over Wim van den Doel

Wim van den Doel is als hoogleraar geschiedenis verbonden aan de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft meerdere boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis op zijn naam staan, waaronder Zo ver de wereld strekt. De geschiedenis van Nederland overzee vanaf 1800 (Prometheus 2011). 
 

This website uses cookies.  More information.