Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

ALL-IN meta-analysis

  • J.A. ter Schure
Date
Thursday 7 April 2022
Time
Address
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. P.D. Grünwald

Summary:

Wetenschappelijke kennis vermeerdert zich veel te inefficiënt. Het is vaak een lappendeken van onderzoeksbijdragen zonder gezamenlijke afstemming. Met name in klinische trials (zogenaamde RCT’s) zijn de vervolgstudies die worden gedaan niet altijd het meest beloftevol. Ook zijn ze niet altijd ontworpen voor de extra bewijslast die nodig is. Is dat wel het geval, dan maakt standaard statistiek het onmogelijk om met die slimmigheden rekening te houden.

Dit proefschrift gaat over het stapelen van wetenschappelijke inzichten, over de statistische problemen met standaard methodes (accumulation bias) en over nieuwe statistische methodes om het beter te doen. We kunnen resultaten efficiënt samen nemen in zogenaamde meta-analyse door ALL-IN te gaan. Wetenschap is namelijk altijd een gok: aan het begin van een nieuwe studie is er weinig zekerheid. Maar gokken kan strategisch, en voor klinische trials kunnen we eerdere resultaten gebruiken om te bepalen of de nieuwe studie noodzakelijk is en optimaal ontworpen.

ALL-IN meta-analyse kan wetenschappers helpen om onderzoek te prioriteren, nieuwe resultaten te interpreteren in de context van wat er al is, en zo efficiënt hun gok te wagen met nieuw onderzoek. Zogenaamde Research Waste (onderzoeksverspilling) tegengaan dus. Maar er zijn meer voordelen. ALL-IN meta-analyse kan bottom-up samenwerking bevorderen. Statistische resultaten worden eenvoudiger om te communiceren. Bovendien stelt ALL-IN meta-analyse centraal dat wetenschap niet om individuele papers zou moeten gaan. Met ALL-IN meta-analyse wordt het weer een voortdurend proces van tussentijdse resultaten, noodzakelijke beslismomenten en communicatie tussen vakgenoten.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

+31 (0)71 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.