Universiteit Leiden

nl en

Lecture

Het wonen (als bouwen) ontstond pas zeer laat in de menselijke geschiedenis

Date
Tuesday 15 November 2022
Time
Address
Live in het Rijksmuseum van Oudheden en/of online

De wortels van het wonen

Stelling: Het wonen (als bouwen) ontstond pas zeer laat in de menselijke geschiedenis

Onze vroegste voorouders worden steevast afgebeeld in of bij een eenvoudige tent, hut of woning. Daarmee wordt de indruk gewekt dat het bouwen en wonen in deze vorm onlosmakelijk verbonden is met de menselijke soort en het mens-zijn. In deze lezing gaat Jan Kolen in de op de vroegste geschiedenis van het wonen zoals wij dat kennen, d.w.z. als het bouwen en bewonen van overdekte woningen – hoe eenvoudig ook- en het fysieke en symbolische gebruik van het landschap vanuit de woonplaats. Wanneer in de menselijke geschiedenis verscheen de overdekkende architectuur? Van welke set innovaties maakte dat onderdeel uit? En hoe moeten we dat vroegste “wonen” verklaren – evolutionair, sociaal of ecologisch? En wat was er eigenlijk voor die tijd? Deze en andere vragen worden door Jan Kolen behandeld aan de hand van de oudste archeologische vindplaatsen in Europa en West-Azie en op basis van gedragsmodellen uit verschillende wetenschappen. 

Meld u nu aan voor de lezing via de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Leiden European City of Science 2022

Leiden is de stad van archeologie bij uitstek. De allereerste hoogleraar in de archeologie, Caspar Reuvens, was Leids! En ook nu, 200 jaar later, huisvest Leiden zowel de internationaal toonaangevende Faculteit der Archeologie als het beroemde Rijksmuseum van Oudheden.

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de twee erfgoedcentra de krachten. Iedere maand is er een lezing van één van onze vermaarde wetenschappers. Wat drijft hen in hun werk? Met prikkelende stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog. 

Meld u aan voor de lezing

This website uses cookies.  More information.