Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

The hunt for frozen organic molecules in space

  • M. Gomes Rachid
Date
Tuesday 9 May 2023
Time
Address
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof.dr H. Linnartz
  • Prof.dr. E.F. van Dishoeck

Summary

Complexe organische moleculen (COM's) zijn gedetecteerd in objecten in verschillende evolutie stadia van sterren. Veel van deze COM's zullen zich naar verwachting vormen in interstellair ijs en later overgaan in de gasfase. Daarom is interstellair ijs een oerbron van organische moleculen in het interstellaire medium (ISM). Vanwege de uitdaging van het detecteren en toewijzen van moleculen in interstellaire ijswaarnemingen, is methanol de enige bevroren COM die ondubbelzinnig is geïdentificeerd. Dit scenario staat op het punt te veranderen, aangezien de uitzonderlijke gevoeligheid van de James Webb Space Telescope (JWST) de observatie van zwakke signalen van moleculen in interstellair ijs mogelijk maken.

Dit afstudeeronderzoek gaat over laboratoriumonderzoek ter ondersteuning van interstellaire ijsobservatie met de JWST
. In dit afstudeeronderzoek presenteer ik de spectroscopische karakterisering van drie COM's (aceton, methylamine en methylcyanide) in interstellaire ijsanalogen en het potentieel van hun absorptiekenmerken als tracers van deze soorten in JWST-waarnemingen. Daarnaast presenteer ik een nieuwe experimentele benadering voor het bestuderen van morfologische veranderingen in interstellaire ijsanalogen, wat belangrijk is om hun morfologie in de ruimte te begrijpen. Ten slotte presenteer ik een numerieke studie gericht op het simuleren van de infraroodspectra van fullerenen en enkele inzichten over hun identificatie in de ISM.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

Marieke Epping
Scientific communication adviser
m.epping@bb.leidenuniv.nl
071 527 1521

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.