Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Digital Thesauri as Semantic Treasure Troves

  • S.S. Stolk
Date
Wednesday 31 May 2023
Time
Address
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof.dr. R.H. Bremmer
  • dr. M.H. Porck
  • Prof.dr. P.Th.J.M. Vossen (VU)

Summary

“Veranderen, wijzigen, of aanpassen?” Het kiezen van het juiste woord, bijvoorbeeld bij het opstellen van een tekst of toespraak, wordt eenvoudiger met een thesaurus. Deze woordenboeken zijn enorm waardevol voor het opzoeken van verschillende woorden die een bepaalde betekenis uit kunnen drukken. Daarnaast zijn thesauri ook nuttig op andere wijzes: zo zijn ze ware schatten voor taalkundig, cultureel en literatuurkritisch onderzoek — in het bijzonder wanneer deze bronnen groepen van synoniemen niet alfabetisch rangschikken, van a tot z, maar in een hiërarchie op basis van de betekenis van de woorden.

Dit proefschrift verkent hoe internetpublicaties van thesauri verbeterd kunnen worden voor gebruik in onderzoek
. Deze verkenning wordt toegepast op een specifieke thesaurus, "A Thesaurus of Old English", voor het Engels zoals het in de vroege middeleeuwen gesproken en geschreven werd. Door deze thesaurus op nieuwe wijze beschikbaar te stellen op het internet, kon worden nagegaan of onderzoek baat heeft bij het gebruiken van een bepaalde digitale vorm (Linguistic Linked Data) en een website die extra functionaliteit biedt ten opzichte van bestaande websites voor thesauri (de website Evoke, ontwikkeld als onderdeel van dit proefschrift). Verschillende wetenschappers, deelnemend aan het project Exploring Early Medieval English Eloquence, hebben gewerkt met deze materialen en tonen aan dat thesauri nog niet uitgeput zijn voor onderzoek. Integendeel, hun resultaten demonstreren dat de nieuwe digitale vorm, en de functionaliteiten zoals aangeboden door Evoke, veel te bieden hebben voor het verkrijgen van nieuwe inzichten in taal en cultuur.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

+31 (0)71 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.